"Kan jeg betro deg mitt kjønn?"

30
jun

30. juni 2016

Unngå å bli svindlet i sommer

"Kan jeg betro deg mitt kjønn?"

I dag sender vi ut et lite hjertesukk fra oss i Amesto AccountHouse. Vi har alle brukt Internet i flerfoldige år nå, og det er vel ingen som ikke har fått med seg at det er utallige svindelforsøk hver eneste dag. En rik avdødd onkel i USA eller Nigeria ønsker å sende deg 20 millioner kroner hvis du bare oppgir personnummeret ditt og kontonummeret. Eller kanskje var det en vakker kvinne i nød som skulle tilbakebetale en hel haug med penger hvis du bare overfører 200 000 kr først.

Sukk....

CEO svindel

Det siste året har det dukket opp en ny type svindel i følge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Norges ekspertorgan for informasjons- og objektsikkerhet: 

De skriver: 

«CEO svindel» er blitt observert i flere engelskspråklige land over lengre tid. FBI rapporterte tidligere i år at det på verdensbasis blir tapt 10 milliarder
kroner gjennom denne typen svindel. [6]

«CEO svindel» blir ofte omtalt som "CEO scam", "Whaling"
eller "Business Email Compromise (BEC)". Det finnes ulike varianter av disse:

1. En forfalsket melding fra administrerende direktør til finansdirektør: "Jeg trenger å få gjennomført en utenlandstransaksjon raskt"

2. En forfalsket melding fra finansdirektør til finansmedarbeider: "Jeg trenger å få gjennomført en utenlandstransaksjon raskt"

3. En forfalsket melding fra finansdirektør til finansmedarbeider der vedkommende tilsynelatende videresender en melding fra administrerende direktør. Teksten kan ofte være: "Hei, se epost under fra administrerende direktør. Dette er viktig. Kan du få gjennomført transaksjonen han/hun beskriver, snarest og uten opphold."

Man ser i mange tilfeller at adressene er forfalsket slik at den er lik adressen til administrerende direktør eller finansdirektør. For de som benytter Lync eller Skype, vil man også få opp statusikon for brukeren, samt bilde fra tilhørende Active Directory dersom man har satt dette opp.

Det er viktig å utøve en viss skepsis på nettet, hvis ikke kan det koste deg dyrt. Ikke trykk på lenker du ikke føler deg trygg på, ikke svar på mail fra noen du ikke vet hvem er, og hvis et tilbud er for godt til å være sant, ja da er det antakeligvis et svindelforsøk. Er det i tillegg rare formuleringer eller dårlig språk bør du virkelig begynne å lukte lunta.

Vi avslutter innlegget med litt e-posthumor fra kontoret mellom to gode kollegaer:

Fra: Gjermund Johansen 
Sendt: 23. juni 2016 11:47
Til: Denis Hodic 
Emne: Overføring

Hei Denis,

Jeg trenger hjelp med en tvilsom finansiell transaksjon.

Kan jeg betro deg mitt kjønn?

Med vennlig hilsen

Gjermund Johansen
Regnskapsfører
Amesto AccountHouse AS, Autorisert regnskapsførerselskap.

Amesto AccountHouse AS, Autorisert regnskapsførerselskap
Office: +47 03214 

 

Fra: Denis Hodic 
Sendt: 23. juni 2016 11:49
Til: Gjermund Johansen
Emne: SV: Overføring


Hei Kjære Gjermund, 

Tvilsomme transaksjoner er mitt ekspertiseområdet. Det er klart jeg kan bistå deg med dette.

Når det kommer til å betro sitt kjønn, så har du også kommet til riktig person. Jeg anser alle som likeverdige uansett legning. 

Hører nærmere fra deg.

Med vennlig hilsen / Best regards, 

Denis Hodic
Supervisor | Autorisert regnskapsfører

Amesto AccountHouse AS, Autorisert regnskapsførerselskap 
Smeltedigelen 1, 0195 Oslo |  www.amesto.no