Fair Play i næringslivet

31
okt

31. oktober 2016

Fair Play i næringslivet

Hassan El Fakiri er en norsk fotballspiller som er spillende trener for 3. divisjonsklubben Os Turn, utenfor Bergen. Hassan er oppvokst i Lyn og ble kåret til årets Lyn-spiller i 1997. El Fakiri har også spilt for Brann og Monaco, og den tyske klubben Borussia Mönchengladbach.

Jeg fikk en henvendelse fra Amesto AccountHouse om å skrive noen tanker om fotballkonseptet "Fair Play" – hva det er og hvordan næringslivet kan dra nytte av prinsippet. Hvordan kan Fair Play-prinsippene gjøre næringslivet mer rettferdig, og hvordan kan det bidra til å bygge en god kultur? 

"Fair play" i kampens hete

Fair Play handler om å gjøre det som er riktig. Man skal følge reglene, men det er jo ikke alltid sånn at alle situasjoner som oppstår nødvendigvis er beskrevet i en regelbok. Regelboken sier ingenting om hva du skal gjøre dersom du får feilaktig tildelt straffespark. Heller ingenting om hva en Odd­-spiller skal gjøre i en kvartfinale mot Brann, hvis Branns keeper får en låsing i kneet på et tilbakespill. Skal han plukke opp ballen og score, eller skyte den ut over sidelinjen? Ved å score bryter han ingen regel i fotballens regelbok, men er det rett likevel?

Jeg håper og tror at jeg hadde spilt ballen ut over sidelinjen om jeg var i hans sko. Men det er lett å være etterpåklok. I kampens hete er det lett å henge litt ekstra lenge på følgebilen når man får det tungt opp bakkene i Tour de France, eller skøyte et par, ti tak når man skal passere en konkurrent i et klassisk skirenn. Eller ta snarveier i næringslivet for å vinne den neste avtalen gjennom korrupsjon, eller klatre forbi en kollega på karrierestigen, som egentlig kanskje fortjener det litt mer, fordi mange av de presentasjonene du tok æren for egentlig var et resultat av teamwork –  ja, kanskje til og med var hennes fortjeneste?

«Så hva handler egentlig Fair Play om? Fair Play handler om kultur. I et prestasjonsmiljø, enten det er på idrettsbanen eller på arbeidsplassen, er det kulturen som definerer hvordan man oppfører seg. Spesielt i situasjoner som oppstår hvor det tilsynelatende ikke eksisterer konkrete retningslinjer.»

UnFair Play

Noen avgjørelser som tas i kampens hete, som er i gråsonen, definerer oss ikke som dårlige mennesker til evig tid, men til mennesker som tar noen dårlige beslutninger av og til. For meg handler Fair Play om å ta så få slike valg som mulig. Og for å få til det tror jeg det er svært viktig at man klarer å holde et langsiktig fokus. Det er ikke nødvendigvis morgendagens tall som er de viktigste. For meg er kort tidshorisont roten til mange dårlige avgjørelser, og avgjørelser som fører til unFair Play. 

I fotball og næringslivet er den neste kampen alltid den viktigste – det neste salget, den neste leveransen. Men om man samtidig klarer å se langsiktig på det man driver med, tror jeg man over tid vil prestere langt bedre enn de som ikke klarer det. De som tenker kortsiktig vil søke raske resultater, og fristelsen for å ta snarveier og tøye regelverket blir dermed stor.

I en hektisk hverdag der de kortsiktige resultatene er det som teller, er det lett å vike fra prinsippene om Fair Play. De fleste av oss har nok vært der. Jeg har spilt mange hundre fotballkamper og tilbrakt mange tusen timer på treningsfeltet. Jeg har garantert tatt avgjørelser som der og da virket smart for det kortsiktige målet om å vinne den ene kampen. Men i sum har disse avgjørelsene vært få. Veldig få. Fordi jeg alltid har vært opptatt av Fair Play.

Det handler om kultur

Så hva handler egentlig Fair Play om? Fair Play handler om kultur. I et prestasjonsmiljø, enten det er på idrettsbanen eller på arbeidsplassen, er det kulturen som definerer hvordan man oppfører seg. Spesielt i situasjoner som oppstår hvor det tilsynelatende ikke eksisterer konkrete retningslinjer.

Har man en treningskultur som fremmer juks, filming, stygge taklinger og premierer spillere med dårlig oppførsel, vil laget som helhet opptre slik. Har man et arbeidsmiljø der det å ta snarveier lønner seg, vil flere ta etter. Dermed blir Fair Play noe alle kan påvirke. Både ansatte og ledere har et ansvar for å påvirke i riktig retning. Kultur påvirker man aller best ved å gå foran som et godt eksempel selv. Bare forestill deg hvordan det ville vært for deg selv å komme inn som nyansatt i et arbeidsmiljø der baksnakking av kollegaer og sjefen var hverdagslig. Hvor lang tid tror du egentlig det hadde tatt før du selv hadde blitt en del av det? Det gjør deg ikke dermed sagt til et dårlig menneske, fordi vi liker jo oss tross alt best i flokk.

Verdien av Fair Play i næringslivet

Har man et godt arbeidsmiljø preget av Fair Play vil det kunne gi positive signaler på flere arenaer. Ansatte og tidligere ansatte vil snakke varmt om dere – det kan tiltrekke kunder og andre ansatte. Hvem vil ikke jobbe i eller med et selskap med et godt rykte?

Man trenger ikke klikke lenge rundt på nettsidene til Amesto AccountHouse før man får inntrykk av at det er et selskap som setter det å ha rette verdier i førersetet. Å jobbe bærekraftig, for miljøet og samfunnet, er verdier selskapet setter høyt. Nettopp dette er å ha langsiktighet. Men dette er strategi og visjon – fine ord. Alle trenere, inkludert meg selv, har også fine ord. På papiret er det nemlig ganske enkelt å vinne fotballkamper på en fair måte. Utfordringen er å få det ut i praksis. Som Peter Drucker sa, «Culture eats strategy for breakfast.» Det er jammen meg sant. Start med kulturen.

 

Med sportslig hilsen,

Hassan El Fakiri