Hvor robust og sikkert er hjemmenettverket ditt?

Tips til å få stabilt hjemmenettverk

Hvor robust og sikkert er hjemmenettverket ditt?

Hvilke behov har et moderne hjem i 2020 til et fungerende hjemmenettverk, og hvordan du kan forbedre stabilitet og sikkerhet? 

Tips til å få stabilt hjemmenettverk

Hvor robust og sikkert er hjemmenettverket ditt?

Hvilke behov har et moderne hjem i 2020 til et fungerende hjemmenettverk, og hvordan du kan forbedre stabilitet og sikkerhet? 

30
mar

av Egil Skjerven-Jensen , 30. mars 2020

Krav til et moderne hjemmenettverk

Takler hjemmenettverket ditt den økte belastningen, og har du tenkt på sikkerheten?

Situasjonen mange opplever i dag med pålagt hjemmekontor setter oss i en ny situasjon der plutselig hele familien er hjemme og skal bruke nettet samtidig. Og vi skal ikke se bort ifra at denne måten å jobbe på kan bli mer vanlig i fremtiden også.

I denne artikkelen skal jeg si litt om hvilke behov et moderne hjem i 2020 har til et fungerende hjemmenettverk, samt gi gode tips til hvordan du kan forbedre stabilitet og sikkerhet. 

Krav til et moderne hjemmenettverk

Når hele familien i en husholdning skal ha tilgang til internett, gjerne samtidig gjennom en arbeids- og skoledag så kan det fort oppstå problemer med dårlig ytelse, dekning og treghet.

La oss ta min egen hjemmesituasjon som eksempel for å se omfang og behov.

Far, jobber med IT, må ha tilgang til jobbens driftsmiljø, støttesystemer og hyppige videomøter med kollegaer og leverandører. Jobber ofte kveld.

Mor, daglig leder med mange ansatte, behov for tilgang til jobbens støttesystemer og hyppige videomøter med ansatte og kollegaer.

Barn 1, student med behov for tilgang til skolens systemer og hyppige videomøter gjennom skoledagen. Streamer ofte film og musikk.

Barn 2, student med behov for tilgang til skolens systemer og moderat mengde videomøter gjennom skoledagen. Streamer ofte film, musikk og spiller online spill.

Barn 3, bruker iPad sporadisk og streamer YouTube, Netflix og NRK Super.

"Familien er helt avhengig av et stabilt og sikkert hjemmenettverk med internett-tilgang mer eller mindre døgnet rundt"

I tillegg til familiens bruk av nettverket er hjemmet utstyr med flere smart-hjem produkter som også skal ha tilgang til internett for å fungere. 

Snart er "alt" online

Vi nordmenn elsker teknologi, så mange har skaffet seg Philips Hue lysstyringssystem, Sonos musikksystem, trådløs kameraovervåking og gjerne Google home smart høyttaler. Alle disse komponentene trenger tilgang til nettet ditt og tar beslag på båndbredden. Vi må heller ikke glemme robotstøvsuger, robotklipper, vaskemaskin og en drøss andre produkter som har en IPadresse og vil snakke med nettverksrouteren din.

Hos meg er det til sammen 35 enheter i boligen som er tilkoblet nettverksrouter via kabel eller trådløst. Alle disse enhetene er fordelt over boligens 3 etasjer der flere av enhetene som mobiltelefoner, nettbrett og PCer i tillegg forflytter seg.

Den teknologiske utviklingen går raskt, og det meste av elektronikk kan nå kobles til internett. Dette setter høye krav til bredbåndsrouters dekningsgrad, ytelse, båndbredde og sikkerhet.

Men med dagens løsninger og litt planlegging så kan man enkelt få et stabilt sikkert nettverk som dekker de heftigste behov.

Tips til et stabilt og raskt hjemmenettverk.

 1. Sørg for å ha rett bredbåndshastighet til ditt bruk. 50-150 Mbps er tilstrekkelig for de fleste, også hvis dere er flere i husholdningen. 150 - 300 Mbps passer bra hvis dere i tillegg streamer filmer i 4K, gamer på nettet og har et smart-hjem. De med ekstreme behov velger 500 Mbps hastighet. Men det er sjelden man får utnyttet den hastigheten.

 2. Sørg for å ha en moderne router som støtte dual-bandog nyeste nettverksstandard med Wifi 5 eller 6. En gammel router (eldre enn 3 år) kan fort være årsak til at nettet ditt er tregt og du bør bytte til en nyere. Jeg kan anbefale Mesh-nettverksroutere som gir suveren dekning, stabilitet og høy hastighet på nettet.

 3. Bruk nettverkskabel der det er mulig. Har du mulighet, så trekk en nettverkskabel fra router til sentrale steder i boligen din og koble disse til en eller flere nettverkssvitcher. Ved å bruke kabel så frigjør du kapasitet på det trådløse nettverket ditt. NB: vær oppmerksom på å bruke rett kabel. Mange har gamle Cat5 kabler liggende, men disse støtter kun hastigheter opp til 100 MB/s. Du bør bruke Cat6 som støtter 10 Gb/s.

 4. Bruk 5 Ghz-frekvensbåndet. Dette frekvensbåndet har raskere hastighet. Signalene har kortere rekkevidde men er da også mindre utsatt for støy og forstyrrelser fra andre nettverk og eldre utstyr som må bruke 2,4GHz.

 5. Identifiser støykilder og gjør preventive tiltak hvis mulig.

De vanligste kildene til ustabilt trådløst nettverk hjemme er:

 • Forstyrrelser fra andre nettverk i nabolaget.
 • Separate trådløse nett hos deg selv (ekstra router, Sonos, alarm system).
 • Bluetooth (bruker frekvenshopping i 2.4 GHz-båndet).
 • Babycall og mikrobølgeovn (bruker eldre wifi-standarder).
 • Betong og murvegger som blokkerer signaler.


For å finne ut om det er mye forstyrrelser kan man bruke en Wifi-scanner som gir en oversikt over alle nettverk i nærheten. Acrylic Wifi Home er en bra scanner som gir deg en real time oversikt. Her ser du signalstyrken på eget og andres nettverk, hvilke kanaler som er mest brukt, og hvilke nettverksbånd som benyttes.

Under ser du et eksempel på en enkel scan i et boligområde som viser en stor mengde omkringliggende nettverk.

2.png

I eksempelet under ser man at det er mye aktivitet på enkelte kanaler i 2,4 Ghz, og at det med fordel bør benyttes 5 Ghz nettet for mindre forstyrrelser og høyere hastighet. 3.png

2,4 Ghz nettet er ofte tungt belastet og man bør bytte til kanaler med mindre støy.

4.png

5 Ghz nettet har kortere rekkevidde, men høyere hastighet og mindre støy.


Mitt private nettverksoppsett

Vi er to voksne, 4 barn og har tatt i bruk mye smart-teknologi. Så vi har nok over snittet spesielle behov for båndbredde og fleksibilitet.

 • 500/500 Mbps fiberlinje.
 • Mesh-nettverk som består av 3 enheter plassert strategisk i husets 3 etasjer, noe som gir bra og stabil dekning overalt. Dette oppsettet fungere langt bedre en en tradisjonell router med ekstender(e).
 • I hovedrouter har jeg koblet på en nettverksswitch slik at jeg får koblet på TV, AppleTv, GetboX, Xbox, Sonos, Philips Hue og andre enheter med nettverkskabel. På loftet er det plassert ennå en nettverksswitch der flere enheter er koblet direkte mot. Det er i praksis bare bærbare pcer, iPad, mobiler og noen få andre enheter som bruker det trådløse nettverket.
 • Bruker primært 5 GHz båndet der det er mulig.
 • Aktivert gjestenettverk.


Hvor sikkert er egentlig hjemmenettverket ditt?

Det er ikke alle som tenker på at en lang rekke komponenter snakker med nettverksrouteren og at man er ganske sårbar hvis du skulle mistet kontrollen over ditt eget nettverk.

Utstyr på hjemmekontoret er ikke alltid like godt sikret som det på jobben, og dermed er det viktig å tenke på sikkerheten til hjemmenettverket, fordi man via dette nettet får tilgang til bedriftens interne systemer og data.

Minimumskrav når det gjelder sikkerhet

 • Endre admin passord på router. Sett alltid nytt admin passord på router når denne settes opp, og ha rutiner for å endre dette jevnlig.
 • Oppdater firmware. Du bør alltid ha installert siste versjon av routers firmware for å ivareta sikkerhet og funksjonalitet.
 • Endre passord på det trådløse nettet ditt. Har du kontroll på hvem som har tilgang til nettet ditt og hvor ofte passord har blitt delt til venner?
 • Lag et eget gjestenettverk . Dette aktiveres enkelt på de fleste routere. Her har du kontroll på gjestene og kan sette opp regler får når dette nettet er tilgjengelig, og på enkelte routere bestemme hvor mye båndbredde de skal få. 

 Siste tips:

 • Vurder å oppgradere til en bredbåndsrouter med 802.11ax (Wifi 6) standard.

Wifi 6 ble introdusert i 2019 og det er nå kommet flere routere for salg. I forhold til Wifi 5 har denne standarden betraktelig høyere trådløs hastighet, håndterer langt flere tilkoblede enheter, har lavere strømforbruk for tilkoblede enheter og generelt bedre sikkerhet.

Hvordan fungerer ditt hjemmenettverk?

Egil Skjerven-Jensen

Egil Skjerven-Jensen

IT Operation Manager
Amesto Firstpoint