Topptur eller IT sikkerhet.

It’s the same thing!

Topptur eller IT sikkerhet.

It’s the same thing!

Topptur eller IT sikkerhet.

12
apr

av Bjørn Sandvik , 12. april 2019

Topptur eller IT sikkerhet. It’s the same thing!

Se for deg den perfekte skituren. Strålende sol, vindstille, trikkeskinner, blide barn, kvikklunsj og varm solbærsaft. Alt ligger til rette for en fantastisk tur. Full harmoni. Værmeldingen lover en nydelig dag. Barn og voksne er godt kjent med hvor turen går. Og på toppen av det hele har vi med noe ekstra godt i sekken. Hva kan egentlig gå galt?

For meg er topptur også «den perfekte skituren», men under helt andre forutsetninger. Norge byr på en fantastisk spennende natur, men det krever nøye planlegging og forberedelser. En topptur til Lofoten eller Senja er helt unik. Ville det vært forsvarlig å ta med barna på en tur der været snur like fort som du rekker å blunke? Nei, åpenbart ikke. Det stilles helt andre krav til opplæring, utstyr, rutiner og evne til å mestre situasjoner.

Vi må legge lista høyere for å kunne gjennomføre målet. En helt normal topptur har et tosifret krav til utstyr på kroppen og i sekken. Vi snakker om må-ha krav og bør-ha krav. Må jeg kle meg etter forholdene? Absolutt! Bør jeg ha ekstra skift i sekken. Kan være smart! Glemmer jeg lue, vindjakke, drikke og matpakke så blir dette en kort tur.

Senker jeg kravene for en topptur så endrer risikobildet seg, ikke bare for meg, men også for turfølget mitt. Sannsynligheten for at vi ikke når toppen av fjellet reduseres med hvert av kravene jeg firer på. Tror jeg på påskeharen, eller skal jeg følge fornuften som sier at det faktisk kan snø og blåse selv om det er strålende sol. Det er helt åpenbart at det stilles ulike krav for en topptur versus en hyggelig familietur.

Ekstremt stor snøskredfare i norske bedrifter

April 2018 var første gang det var utstedt varsel med faregrad 5 i Nord-Norge. 5 indikerer meget stor rasfare og står høyest på den internasjonale skredfareskalaen. Dette er ikke dagen du ønsker å pakken sekken lettest mulig.

Skredsøker, søkestang og spade er absolutte krav for toppturen. Det redder liv. Skulle uhellet være ute og skredsøker ligger hjemme på kjøkkenbenken så er sannsynligheten liten for at jeg blir funnet før det er for sent. Uten skredsøker, søkestang og spade vil jeg også ha liten verdi som reddende engel for andre i nød.

Senker en skiløper på sikkerhetskravene så kan dette få betydelige konsekvenser. Tillit til hver og en i teamet er alfa og omega. Jeg må ha tillit til at de andre har med seg det utstyret som er påkrevd for å gå på topptur. Og de andre må ha tillit til meg. Dette er tillit som er opparbeidet gjennom flere år.

Ikke så ulikt IT sikkerhet faktisk. Tar norske bedrifter IT-sikkerhet på alvor?

Tillit er ikke noe du får. Det er noe du fortjener

Tenk deg at fjelltoppen er kundene våre. Både vi og kundene setter strenge krav til IT- sikkerhet. Vi må sikre konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet til alle vår data. Vi må kunne begrense hvem som har tilgang til data og vi må kunne sikre tilgang til korrekt data.

Og vi må være klar over at kjeden aldri er sterkere enn det svakeste ledd. Et virus sprer seg raskt fra en til mange. Ville du gitt husnøkkelen din til en vilt fremmed på gata? Åpenbart ikke. Tilsvarende må vi tenke når vi skal sikre bedriftens og kundens data. Dette er et ansvar som hviler på hver og en av oss.

Sikkerhetspolicy definerer krav til IT-sikkerhet. Dette er krav vi må etterleve for å skape tillit internt som eksternt. Tillit skapes ikke over natten. Tillit er noe vi må gjøre oss fortjent til. Tillit er et viktig fundament i ethvert forhold.

Vi skal kunne stå på toppen når det blåser så ørene flagrer. Derfor kan vi ikke fire på krav til sikkerhet. Og derfor står sikkerhet veldig høyt på vår agenda i Amesto.

Følg med på våre awareness videoer, følg Amesto LinkedIn.