I år er det 30 år siden Thor Spandow (79) etablerte Spabo Eiendom. Han kaller seg fortsatt gründer. Det sitter i ryggraden.

Spabogruppen omfatter i dag konsernene Amesto og Spabo, med tilhørende datterselskaper og er et 100 % familieeiet selskap. Spabogruppen omsatte i 2017 for 1,3 milliarder NOK. Konsernet er globalt representert med kontorer i over 50 land.

For et par år siden gjennomførte Spabogruppen et generasjonsskifte. Den operasjonelle driften er overlatt til de tre barna, men Thor er fortsatt administrerende direktør for gruppen samlet og ikke minst: Han er fortsatt gründer.

 

Skapertrang

Thors strategi: bygge, forvalte og beholde

Thor Spandow- Vi er seriegründere, både jeg og barna. Hvert selskap, eller hver bygård er et nytt gründerprosjekt. Vi er ikke spekulanter, vi er utviklere og forvaltere. Vi kjøper eldre gårder, renoverer og utvikler dem. Vi bygger opp nye forretningsområder fra bunnen, eller kjøper opp og utvikler mindre selskaper. Alt handler om å skape verdi og inngå langsiktige investeringer.

Gründergener
Rolf Widerøe (onkel) utviklet dagens metode for strålebehandling av kreft. Viggo Widerøe (onkel) startet flyselskapet med samme navn. Else Widerøe (mor) opprettet selskapet Contact Service i 1948, spiren til Amesto.

Contact Service jobbet med å formidle sekretærjobber for utlendinger som kom til Norge etter andre verdenskrig og utviklet seg senere mot vikarbransjen. Thor overtok i 1980 og fortsatte driften, i tillegg til jobben som administrerende direktør i Noack Batterier (senere Varta.) Contact Service ble utviklet til Norsk Personal Gruppen, i samarbeid med kompanjongen Lars B. Gjerde, og deretter til Olsten Personal Norden. Dette selskapet ble til slutt ble solgt til Adecco i 2001. På dette tidspunktet var selskapet det nest største rekrutteringsbyrået i Norden med en årsomsetning på 2,1 milliarder kroner.

Thor har alltid interessert seg for eiendom, men tidligere kun på hobbybasis. Da Adecco kjøpte ut eierne av det som den gang het Olsten Personal Norden, plasserte Thor 150 millioner kroner av gevinsten i familiens eiendomsselskap. Da våknet barna!

Først kom den mellomste…
Jan Spandow

Jan Spandow (47), den yngste sønnen, gikk inn i eiendomsdriften i 2001 og har siden da ledet eiendomsselskapet Spabo m/datterselskaper  Selskapet spesialiserer seg på utleie av næringslokaler og leiligheter med sentral beliggenhet i Oslo og Moss. Spabo tilbyr både møblerte og umøblerte leiligheter for kort og langtidsleie, samt en betydelig portefølje av næringsarealer på Grünerløkka, Bislet, Tøyen og Frogner. Spabo har også eiendommer i utlandet.

 

 

Så kom den største…
Arild SpandowArild (49) kom inn i den delen av familieselskapet som jobber med tjenesteytende næring, og i 2002 ble Amesto Group etablert. Selskapet er heleid av Spabogruppen. Amesto leverer outsourcingstjenester innen regnskap, lønn og HR, oversetting og tolketjenester, forretningssystemer innen ERP, CRM, HRM og BI, samt bemanningstjenester gjennom Top Temp. Gruppen er representert i mer enn 60 land og omsetter for 1,1 milliarder NOK, med nesten 1 200 ansatte.

 

 

 

Til slutt kom den minste….
Ariane Spandow

Også Ariane Spandow (41) er nå aktivt inne i driften av konsernet. Først på markedssiden, så på Eiendom. I dag er hun ansvarlig for konsernets CSR-område. Hun har tidligere vært daglig leder og gründer for selskapet Den Kule Mage, som solgte mammaklær på Glasmagasinet i Oslo.

 

 

 

 

Aksjefordeling
Generasjonsskiftet i selskapet er gjennomført, men Thor har fortsatt en mindre aksjepost i Amesto Group, mens barna hver eier 33,3% av aksjene i Spabogruppen. Alle familiemedlemmene er aktive i styresammenheng og har full kontroll med selskapene. Alle større beslutninger krever full enighet mellom alle fire før iverksettelse.

Les om “La Familia” i Kapital. 

 

Innovasjon gjennom spørsmål

Drømmer, ambisjoner og idéer trenger handlekraft og krever at noen stiller spørsmål for at de skal bli realisert. Utvikling fordrer en enkel tilnærming på komplekse spørsmål. Gode spørsmål driver oss, og samfunnet videre. 

I Amesto er vi mer enn 1000 ansatte som hver dag skaper nye muligheter ved å stille de gode spørsmålene. Spørsmål som forenkler og som gjør at våre kunder kan nå sine mål. Fordi vi er verdiskapere. 

Det er de gode spørsmålene som har ledet Amesto og våre kunder hit vi er i dag, og som skal drive oss videre inn i fremtiden. #askmore

Her kan du lese mer om oss og våre verdier.

 

Om Amesto

 

Amesto ble opprettet i 2002 og er et nordisk konsern med 1000 ansatte.  Konsernet består av virksomheter i Norden, New York, London og Amesterdam. Vi har spesialisert oss innen outsourcing av regnskap, HR og lønn, forretningssystemer innen CRM, ERP, HRM, IT-infrastruktur og Analytics, samt rekruttering og konsulentutleie. Mer om Amesto Group