Stupedamene

30
sep

av Audhild Hval , 30. september 2016

Stupedamene

En til to ganger hver måned møtes nemlig 20–35 bra damer og går på tur. Dette er jo ikke så unormalt, siden det finnes mange turlag rundt omkring. Det som kanskje er mer spesielt her er at 8-10 av damene i gruppa er norske og kaller seg faddere, og resten av gjengen er fra Etiopia, Eritrea, Somalia, Kongo, Sør-Amerika og Filipinene. Alle kaller seg Stupedamer og prosjektet vårt kalles Flerkulturelt Friluftsliv.

Stupedamene er et inspirasjonsnettverk for jenter på Østlandet som ble startet opp høsten 2014. Det er ikke et «kvinner i business nettverk», men heller ikke en syklubb. Vi ble først en gjeng med norske damer. Målet vårt med nettverket var å gi inspirasjon til å gjøre hver enkelt til den beste av seg sjøl, og å gjøre det beste en kan - om en er i drømmejobben, eller trenger et spark bak til å starte egen Business.

I januar 2015 gjennomførte vi en Stupedamekveld hos Frivilligsentralen i Gran, og da kom ideen om å inkludere enda flere bra damer, og inkludere de som er nye på Hadeland. Lederen der fikk oss med på å skrive søknad om midler til prosjektet, og vi fikk midler til turutstyr til 10 damer og integrering i vårt nettverk. Responsen ble imidlertid mye større enn vi hadde forventet, og temaet ble hyperaktuelt da vi startet opp Flerkulturelt Friluftsliv i august i fjor.

35 damer ville bli med oss på første turen, og vi fikk henvendelser fra norske damer utenfor nettverket om å være fadder/sjåfør. På første tur talte vi 45 damer og vi hadde med Tv2 på slep i skogen. Opplegget ble dokumentert i Magasinet http://www.tv2.no/a/7462694/

Vi brukte prosjektmidlene til gode sko, turjakker og turmat. Med gunstige avtaler med Alfa og Bergans klarte vi å strekke midlene vi fikk fra fylkeskommunen. Vi tenkte å belønne sjåfører med kilometergodtgjørelse, men her har alle norske damer fått belønning i energi og en mer meningsfylt hverdag, så pengene gikk heller inn i prosjektet.

Kort fortalt fungerer det sånn: Vi legger opp turer på Facebook gruppen vår. De som kan og vil delta melder fra her. Hver norske dame har 1 – 4 flerkulturelle damer som de ringer i forkant og henter den ettermiddagen vi skal ut. Vi møtes, går tur et par timer, og så kjøres alle hjem.

Så langt har vi vært på en til to turer hver måned. Vi er blitt kjent i lokalmiljøet, blitt kjent med nye turruter, vi har gått på ski og fått servert mat på Lygnasæter. Vi har hatt matkurs og vært med DNT Hadeland på tur. Vi har hatt med oss =Oslo på juletur, da var også Barnas Turlag med, og opplegget vårt ble skildret i januarutgaven til =Oslo i år.

Best av alt er at vi har blitt kjent, både norske og flerkulturelle. Vi ser at vi er opptatt av de samme tingene: fremtidsdrømmer, jobb, skole, hus, barnehage til ungene osv. I tillegg ler vi mye! Selv om skituren endte med mange knall og fall hadde alle stor selvironi, og latteren satt løst.

Som et resultat av nettverket så langt har en dame fått jobb, flere har fått norske referanser på CV’n sin, andre får hjelp til å skrive søknader. Den største drømmen er nemlig en fast jobb! Alle vil bidra og bli en del av det norske samfunnet. Jeg har fått mange flere å snakke med og hilse på, og ungene mine sier at de har endret tankesettet rundt integrering og hva de selv kan gjøre. Etter Tv2 reportasjen fikk vi også melding fra flere andre som ønsker å gjøre noe lignende der de bor. Alle har jo tid til å ta med EN til på tur!

I oktober 2015 hadde vi en inspirasjonskveld på Hadeland Glassverk sammen med alle Stupedamene. Der fikk vi besøk av Havva Cukurkya, som er leder for flerkulturelle prosjekter i DNT Drammen og Omegn. Havva jobber nettopp med integrering gjennom friluftsliv. Hun fortalte om arbeidet hun gjør med å introdusere det norske friluftslivet for minoritetsbefolkningen. Havva mener at friluftsliv og integrering er en viktig kombinasjon siden vi nordmenn oppfører oss annerledes på tur, vi blir mer åpne og tør å hilse. I tillegg har friluftsliv blitt som status å regne, derfor verdsetter vi også at nye nordmenn går på tur.

Nå i august kom vi oss endelig på fjelltur. Det har vært målet siden vi søkte midler og startet det hele, og Oppland Fylkeskommune bidro med midler til dette. 27. august besteg vi Gaustatoppen og overnattet på turisthytta der. Dette var en seier og en ny opplevelse for flere. Tenk å våkne opp til den utsikten, soloppgang og være sammen med bare bra damer! Det er påfyll av energi, det!

Vi fortsetter turprogrammet vårt 18. september med tur i kulturlandskapet på Tingelstad, Hadeland. Besøk oss gjerne på Facebook siden vår, Stupedamene. Har du lyst til å gjøre noe lignende? Les mine enkle tips til hvordan komme i gang. Det handler mest om bare å gjøre det – JUST DO IT!

 

 

Stupedamene ønsker at flere skal gjøre som de, les hvordan:

  • Kom deg ut på tur sammen med noen!: Det frigjør endorfiner, frigjør kreative tanker og du blir i bedre form. Vi har aldri angret på en eneste tur.
  • Gjør om tanker til handling: Det er ofte mye lettere enn du tror, og det var slik Stupedamene og Flerkulturelt Friluftsliv ble til. Det er, snodig nok, ofte flere andre som tenker og ønsker å gjøre det DU gjør.
  • Samarbeid: Samarbeid er det viktigste for oss framover, og slik vi mener vi må møte framtida på de fleste områder. Da blir en sterkere, og det er mye mer givende å jobbe sammen med noen.
  • Søk om midler: Det finnes mange midler der ute, og siden friluftsliv og integrering er hot, ligger det noe penger knyttet til dette. Vis at dere har en plan og et mål, og vis gjennomføringsevne i søknaden. Da er det også lurt å samarbeide.
  • Bruk nettverket ditt: Om du lager et kart over hvem du kjenner, og hvor de jobber, så blir ressursene dine ufattelig mye større. Er dere to, eller tre blir det enda større.
  • Spør! De aller fleste sier ja, og det er ikke flaut å få nei til svar. Vi har så langt ikke opplevd å få et nei. Ved å ringe, sende mail, sms eller bruke Facebook har vi kommet i kontakt med de vi ønsker. På denne måten har vi også fått med andre bra damer i og utenfor Stupedamene som turledere og sjåfører, og vi har fått gode avtaler på utstyr.
  • Utnytt sosiale medier: Bra tiltak og bra damer spre seg her!
  • Siden kollektiv transport varierer rundt om i Norge har sjåførordningen våre vært en nøkkel til suksess.
  • Samarbeid gjerne med Voksenopplæring og flyktningetjeneste. Da sikrer du at deltakerne forstår hva opplegget går ut på. En annonse i avisen eller på Facebook er ikke alltid nok.

–Audhild Hval
Amesto Solutions